Hvordan forebygge smitte mellom mennesker og reptiler? Havskilpadde som som svømmer under vannoverflaten, solen stråler nedover.

Hvordan forebygge smitte fra reptiler til mennesker

Fra og med 15. august 2017 er det tillatt med 19 reptilarter i Norge. Amfibier vil fortsatt være forbudt. Reptiler og amfibier har vist seg å være hyppige bærere av bakterier som kan smitte til mennesker og forårsake sykdom.

Kartleggingsstudier har vist at for noen reptiler kan over halvparten være bærere av bakterien Salmonella uten at de viser noen symptomer på sykdom. Flere av salmonellastammene som er isolert fra reptiler har også vist seg å være resistente mot ulike typer antibiotika, noe som kan påvirke behandlingen dersom man blir smittet. Det er derfor viktig at de som håndterer reptiler setter seg godt inn i hva som kan gjøres for å forebygge smitte fra reptiler til mennesker.

Smitteforebyggende råd

  • Generelt anbefales det at reptiler håndteres av mennesker kun når det er nødvendig. Unngå nærkontakt med dyrene (for eksempel kysse, kose) da dette øker sannsynligheten for smitteoverføring.
  • Vask alltid hendene godt med vann og såpe etter kontakt med dyrene eller med deres terrarier/akvarier før du tar i noe annet.
  • Personer som er spesielt utsatte for sykdom etter smitte, som barn under fem år, gravide, eldre personer og andre med nedsatt immunforsvar bør følge føre-var prinsippet og unngå direkte og indirekte kontakt med reptilene. Familier med små barn eller spedbarn og andre som er spesielt utsatt for smitte bør derfor vurdere å unngå reptiler som kjæledyr.
  • De som håndterer reptiler og som skal besøke personer med nedsatt immunforsvar (inkludert eldre), gravide, eller småbarnsfamilier bør praktisere god håndhygiene.
  • Reptiler kan også spre bakterier (som f. eks Salmonella) til nærmiljøet. Det er derfor viktig at dyrene ikke går fritt. Spesielt viktig er det at dyrene holdes unna kjøkken eller får adgang til steder hvor mat serveres eller spises samt steder der småbarn leker eller krabber.
  • Gulv, tepper, klær, og andre steder og utstyr som blir berørt eller brukt av reptilene må vaskes godt etter bruk.
  • Terrarier, akvarier, og annet utstyr bør helst vaskes i et kar eller bøtte som kun brukes til dette formålet og som rengjøres grundig etter bruk. Dersom badekaret brukes må det rengjøres grundig før det tas i bruk til andre formål.
  • Fôr  til reptiler (for eksempel gnagere som fryste mus) kan også være smittebærende. Det anbefales å bruke hansker ved håndtering av fôrdyrene og uansett vaske hendene godt med varmt vann og såpe etter fôring.

Hvis det er mistanke om sykdom som kan være forårsaket av reptiler, ta kontakt med den lokale kommunehelsetjenesten og oppgi at du har håndtert reptiler.

Dyreklinikker over hele Norge

Finn din neste dyrlege på Veterinærklinkk.no. Se vår omfattende oversikt over dyreklinikker og veterinærer i hele Norge, sortert etter område.

Finn dyrlege

Ditt ansvar som dyreeier

Å ha kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en «bruk og kast»-vare, men et levende og følende individ. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger. Som dyreeier må du spørre deg selv: «Hva kan jeg gjøre for å tilfredsstille dyrets behov og gi det et godt liv?» Du må tenke nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i hverdagen din.

Kjæledyr har behov for å bli aktivisert og leve i et miljø som er tilpasset dyrearten. Hvordan dyrearten lever i naturen, gir en pekepinn om hvilke behov kjæledyret ditt har. Trenger det å være sammen med andre dyr av samme art, ha mulighet for å gjemme seg på et trygt sted eller stadig utforske nye miljøer?

Dyr som kjeder seg, er ensomme, utrygge eller frustrert på annen måte, kan utvikle atferdsforstyrrelser. Det er du som er ansvarlig for at dyret ditt har det godt. Før du velger å anskaffe et kjæledyr, må du sette deg grundig inn i dyreartens behov.

Du bør kjøpe eller låne en bok om dyrearten og skaffe informasjon fra dyrebutikken, oppdretteren eller interesseforeningen. Du kan også finne mye informasjon på internett.

Du må gjøre det du kan for å hindre at dyret ditt blir sykt, skadet eller sprer sykdom til andre dyr eller mennesker. Hvis dyret likevel blir sykt eller skadet, har du ansvaret for å begrense lidelsen. Du må blant annet vurdere om dyret bør tas med til veterinær.

Mange sykdommer og skader kan behandles med legemidler og inngrep. Noen ganger er det likevel bedre å avlive et lidende dyr enn å utsette det for langvarig, smertefull behandling. Dette kan veterinæren hjelpe deg å vurdere.

Kjæledyr skal avlives av veterinær eller andre personer som vet hvordan dette skal gjøres.

Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Barn må lære at dyr skal behandles forsiktig, og at dyr ikke er leketøy. Barn under 16 år har ikke lov til å ha ansvar for dyr alene. Dette gjelder også for dyrepass i ferier. Selv om barn får «egne» kjæledyr, er det uansett de voksne som har ansvaret for dyrets velferd.

Godt naboskap
Kjæledyr kan sjenere naboene. Du bør tenke over om dyret passer inn der du bor.

Forebygg uønsket formering
Kjæledyr bør ikke formere seg uten at dette er planlagt. Mange arter formerer seg raskt hvis du ikke passer på å skille kjønnsmodne hanndyr og hunndyr. Å drive oppdrett på dyr krever mye tid og kunnskap. Ukritisk avl kan føre til genetiske defekter, som igjen fører til lidelser for dyra. Hvis du velger at dyrene dine skal få unger, er det ditt ansvar å sørge for at de får gode hjem.