Hund som er ute i skogen i ettermiddagslys og sniffer på bakken.

Hva du bør tenke over – før du skaffer deg hund

Å bestemme seg for å anskaffe hund er en viktig avgjørelse og vil påvirke livet ditt i lang tid, kanskje de nærmeste 10-15 årene. Derfor bør du bruke hodet og ikke hjertet når du vurderer om du skal gå til det store skrittet å skaffe deg en firbent venn.

10% avslag til nye kunder

Hos I Love Dogs finner du alt en hunde- eller katteeier behøver. Se våre nyheter, og gjør en trygg handel til uslåelige priser.

Sjekk utvalget

Fri frakt over 599,-

På VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Velg hjemlevering, så setter vi pakken utenfor døren din.

Se våre tilbud

Tenk grundig før du adopterer eller kjøper en hund: Unngå triste og unødvendige beslutninger senere

Mange flotte og friske hunder blir dessverre avlivet eller omplassert hvert år fordi eierne ikke kan eller ønsker å beholde dem. Dette kan skyldes ulike faktorer, som manglende tid, uregjerlighet eller uoverensstemmelser med forventningene. Før du tar en beslutning om å skaffe deg en hund, er det viktig å gjøre en grundig vurdering for å unngå slike triste utfall.

Her er noen ting du bør tenke på:

  1. Tid og oppmerksomhet: Hunder er sosiale dyr og trenger å være sammen med folkene sine. Kan du gi hunden nok oppmerksomhet og omsorg? Tenk på hvor mye tid du kan dedikere til å gi hunden den oppmerksomheten den fortjener, både før du går på jobb og når du kommer hjem. Husk at hunder må luftes minst tre ganger om dagen og trenger både fysisk og mental stimulering.
  2. Ansvar for barn: Hunder kan være flotte følgesvenner for barn, men det er de voksne som har det fulle ansvaret. Barn går ofte lei, så vær forberedt på at det er du som må ta deg av hundens daglige behov. Kjøp ikke hund «til barna» hvis de voksne ikke er helt klare for ansvaret.
  3. Enslig hundeeier: Å være alene med hund kan begrense din tid til reiser, fritidsaktiviteter og arbeid. Tenk på hvem som kan avlaste deg når du er borte eller syk.
  4. Aktivitetsnivå: Vær ærlig med deg selv om ditt eget aktivitetsnivå. Velg en hund som passer til din livsstil. Eldre mennesker kan ha god tid, men velg en hund som passer til din fysiske form og aktivitetsnivå. En voksen omplasseringshund kan også være et godt alternativ.
  5. Økonomi: Å ha en hund innebærer økonomiske forpliktelser. Vurder kostnadene for kjøp, fôr, veterinærbehandlinger, utstyr og andre nødvendigheter. Å tegne en forsikring for hunden kan være lurt for å dekke uforutsette utgifter.
  6. Omplasseringshund: Å fosterhjemme en voksen hund kan være en flott løsning. Du hjelper en hund å finne et nytt hjem samtidig som du unngår valpestadiet og kan bedre vurdere hvilke egenskaper og behov hunden har.
  7. Import av gatehunder: Vær forsiktig med å importere gatehunder fra utlandet. Dette kan føre til innføring av nye sykdommer og utfordringer med sosialisering. Vurdér heller å hjelpe norske hunder som trenger et nytt hjem eller støtte tiltak for gatehunder i deres hjemland.

Å ta vare på en hund er en stor forpliktelse og en livslangt ansvar. Ved å tenke nøye gjennom disse spørsmålene, kan du ta en informert beslutning som vil gagne både deg og hunden på lang sikt.

Dyreklinikker over hele Norge

Finn din neste dyrlege på Veterinærklinkk.no. Se vår omfattende oversikt over dyreklinikker og veterinærer i hele Norge, sortert etter område.

Finn dyrlege

Ditt ansvar som dyreeier

Å ha kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en «bruk og kast»-vare, men et levende og følende individ. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger. Som dyreeier må du spørre deg selv: «Hva kan jeg gjøre for å tilfredsstille dyrets behov og gi det et godt liv?» Du må tenke nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i hverdagen din.

Å skaffe deg kunnskap om dyrets behov

Kjæledyr har behov for å bli aktivisert og leve i et miljø som er tilpasset dyrearten. Hvordan dyrearten lever i naturen, gir en pekepinn om hvilke behov kjæledyret ditt har. Trenger det å være sammen med andre dyr av samme art, ha mulighet for å gjemme seg på et trygt sted eller stadig utforske nye miljøer?

Dyr som kjeder seg, er ensomme, utrygge eller frustrert på annen måte, kan utvikle atferdsforstyrrelser. Det er du som er ansvarlig for at dyret ditt har det godt. Før du velger å anskaffe et kjæledyr, må du sette deg grundig inn i dyreartens behov.

Du bør kjøpe eller låne en bok om dyrearten og skaffe informasjon fra dyrebutikken, oppdretteren eller interesseforeningen. Du kan også finne mye informasjon på internett.

Å verne dyret mot sykdom,skade og smerte

Du må gjøre det du kan for å hindre at dyret ditt blir sykt, skadet eller sprer sykdom til andre dyr eller mennesker. Hvis dyret likevel blir sykt eller skadet, har du ansvaret for å begrense lidelsen. Du må blant annet vurdere om dyret bør tas med til veterinær.

Mange sykdommer og skader kan behandles med legemidler og inngrep. Noen ganger er det likevel bedre å avlive et lidende dyr enn å utsette det for langvarig, smertefull behandling. Dette kan veterinæren hjelpe deg å vurdere.

Kjæledyr skal avlives av veterinær eller andre personer som vet hvordan dette skal gjøres.

Andre ting å tenke over

Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Barn må lære at dyr skal behandles forsiktig, og at dyr ikke er leketøy. Barn under 16 år har ikke lov til å ha ansvar for dyr alene. Dette gjelder også for dyrepass i ferier. Selv om barn får «egne» kjæledyr, er det uansett de voksne som har ansvaret for dyrets velferd.

Godt naboskap
Kjæledyr kan sjenere naboene. Du bør tenke over om dyret passer inn der du bor.

Forebygg uønsket formering
Kjæledyr bør ikke formere seg uten at dette er planlagt. Mange arter formerer seg raskt hvis du ikke passer på å skille kjønnsmodne hanndyr og hunndyr. Å drive oppdrett på dyr krever mye tid og kunnskap. Ukritisk avl kan føre til genetiske defekter, som igjen fører til lidelser for dyra. Hvis du velger at dyrene dine skal få unger, er det ditt ansvar å sørge for at de får gode hjem.