To hunder av ulik størrelse og rase som blir luftet av sine to eiere i en park om sommeren. Vi ser kun beina på de to eierne.

Endringer i hundeloven 2023 (lov om forsvarlig hundehold)

1. januar 2023 trådte den reviderte hundeloven i kraft, og erstatter hundeloven fra 2003. I den nye loven ansvarliggjøres hundeeier i langt større grad enn tidligere.

Fri frakt over 599,-

På VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Velg hjemlevering, så setter vi pakken utenfor døren din.

Se våre tilbud

10% avslag til nye kunder

Hos I Love Dogs finner du alt en hunde- eller katteeier behøver. Se våre nyheter, og gjør en trygg handel til uslåelige priser.

Sjekk utvalget

Endringene skal bidra til i større grad å forebygge skader og ulemper relatert til hundehold. For å synliggjøre dette endres lovens navn til lov om forsvarlig hundehold. Det innføres noen nye bestemmelser. Strukturen i loven blir også noe endret. Siden hundeholderen er nærmest til å forebygge uønskede hendelser i hundeholdet, innføres det krav til hundeholderens kompetanse. I tillegg skjerpes kravet til hundeholderens aktsomhet. Det innføres også flere nye virkemidler for å håndheve og sikre etterlevelse av loven.

Kompetansekrav for hundeeiere innført

I den nye loven ansvarliggjøres hundeeier i langt større grad enn tidligere. Det er innført et kompetansekrav for hundeeiere, og politiet har flere muligheter til å ilegge hundeeier straff, hvor det tidligere var hunden som fikk straffen.

Den nye hundeloven pålegger hundeeiere å ha nødvendig kompetanse til å håndtere hunden – både i det daglige og i de aktivitetene de er med på.

Det blir også forbud mot å gå fra en hund som er bundet rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten, eller ved lekeplasser.

I paragraf 9 i hundeloven er det unntak fra sikringsreglene om båndtvang for:

  • hund når den brukes i reindrift
  • dressert bufehund som brukes til å vokte eller gjete storfe, sau eller geit
  • hund i aktiv i politi-, toll, militær-, rednings- og offentlig oppsynstjeneste
  • hund i aktiv bruk som ettersøkshund etter såret eller sykt vilt
  • hund med særlige bruksformål, avgrensede områder eller nærmere angitte hunderaser, eller hundetyper eller for hunder som har særskilt trening
  • hund når den brukes for jakt, jakthundtrening og jaktprøver mellom 20. august og 1. april
  • førerhunder i aktiv tjeneste eller under trening eller prøving for slik tjeneste

Den nye hundeloven, lov om forsvarlig hundehold, kan leses i sin helhet på Lovdata.no.

Referanser

Lov om forsvarlig hundehold (hundeloven)

Lov om endringer i hundeloven (forsvarlig hundehold)

Dyreklinikker over hele Norge

Finn din neste dyrlege på Veterinærklinkk.no. Se vår omfattende oversikt over dyreklinikker og veterinærer i hele Norge, sortert etter område.

Finn dyrlege

Ditt ansvar som dyreeier

Å ha kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en «bruk og kast»-vare, men et levende og følende individ. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger. Som dyreeier må du spørre deg selv: «Hva kan jeg gjøre for å tilfredsstille dyrets behov og gi det et godt liv?» Du må tenke nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i hverdagen din.

Å skaffe deg kunnskap om dyrets behov

Kjæledyr har behov for å bli aktivisert og leve i et miljø som er tilpasset dyrearten. Hvordan dyrearten lever i naturen, gir en pekepinn om hvilke behov kjæledyret ditt har. Trenger det å være sammen med andre dyr av samme art, ha mulighet for å gjemme seg på et trygt sted eller stadig utforske nye miljøer?

Dyr som kjeder seg, er ensomme, utrygge eller frustrert på annen måte, kan utvikle atferdsforstyrrelser. Det er du som er ansvarlig for at dyret ditt har det godt. Før du velger å anskaffe et kjæledyr, må du sette deg grundig inn i dyreartens behov.

Du bør kjøpe eller låne en bok om dyrearten og skaffe informasjon fra dyrebutikken, oppdretteren eller interesseforeningen. Du kan også finne mye informasjon på internett.

Å verne dyret mot sykdom,skade og smerte

Du må gjøre det du kan for å hindre at dyret ditt blir sykt, skadet eller sprer sykdom til andre dyr eller mennesker. Hvis dyret likevel blir sykt eller skadet, har du ansvaret for å begrense lidelsen. Du må blant annet vurdere om dyret bør tas med til veterinær.

Mange sykdommer og skader kan behandles med legemidler og inngrep. Noen ganger er det likevel bedre å avlive et lidende dyr enn å utsette det for langvarig, smertefull behandling. Dette kan veterinæren hjelpe deg å vurdere.

Kjæledyr skal avlives av veterinær eller andre personer som vet hvordan dette skal gjøres.

Andre ting å tenke over

Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Barn må lære at dyr skal behandles forsiktig, og at dyr ikke er leketøy. Barn under 16 år har ikke lov til å ha ansvar for dyr alene. Dette gjelder også for dyrepass i ferier. Selv om barn får «egne» kjæledyr, er det uansett de voksne som har ansvaret for dyrets velferd.

Godt naboskap
Kjæledyr kan sjenere naboene. Du bør tenke over om dyret passer inn der du bor.

Forebygg uønsket formering
Kjæledyr bør ikke formere seg uten at dette er planlagt. Mange arter formerer seg raskt hvis du ikke passer på å skille kjønnsmodne hanndyr og hunndyr. Å drive oppdrett på dyr krever mye tid og kunnskap. Ukritisk avl kan føre til genetiske defekter, som igjen fører til lidelser for dyra. Hvis du velger at dyrene dine skal få unger, er det ditt ansvar å sørge for at de får gode hjem.