Endringene skal bidra til i større grad å forebygge skader og ulemper relatert til hundehold. For å synliggjøre dette endres lovens navn til lov om forsvarlig hundehold. Det innføres noen nye bestemmelser. Strukturen i loven blir også noe endret. Siden hundeholderen er nærmest til å forebygge uønskede hendelser i hundeholdet, innføres det krav til hundeholderens kompetanse. I tillegg skjerpes kravet til hundeholderens aktsomhet. Det innføres også flere nye virkemidler for å håndheve og sikre etterlevelse av loven.
Kompetansekrav for hundeeiere innført
I den nye loven ansvarliggjøres hundeeier i langt større grad enn tidligere. Det er innført et kompetansekrav for hundeeiere, og politiet har flere muligheter til å ilegge hundeeier straff, hvor det tidligere var hunden som fikk straffen.
Den nye hundeloven pålegger hundeeiere å ha nødvendig kompetanse til å håndtere hunden – både i det daglige og i de aktivitetene de er med på.
Det blir også forbud mot å gå fra en hund som er bundet rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten, eller ved lekeplasser.
I paragraf 9 i hundeloven er det unntak fra sikringsreglene om båndtvang for:
- hund når den brukes i reindrift
- dressert bufehund som brukes til å vokte eller gjete storfe, sau eller geit
- hund i aktiv i politi-, toll, militær-, rednings- og offentlig oppsynstjeneste
- hund i aktiv bruk som ettersøkshund etter såret eller sykt vilt
- hund med særlige bruksformål, avgrensede områder eller nærmere angitte hunderaser, eller hundetyper eller for hunder som har særskilt trening
- hund når den brukes for jakt, jakthundtrening og jaktprøver mellom 20. august og 1. april
- førerhunder i aktiv tjeneste eller under trening eller prøving for slik tjeneste
Den nye hundeloven, lov om forsvarlig hundehold, kan leses i sin helhet på Lovdata.no.
Referanser
Lov om forsvarlig hundehold (hundeloven)
Lov om endringer i hundeloven (forsvarlig hundehold)