Blå undulat med gult nebb som sitter på en hånd og spiser frø

9 sykdomstegn du bør være obs på hos undulat

Hvordan kan vi sørge for at våre undulater har god helse og trives? Denne artikkelen tar for seg viktige aspekter ved stell, hvordan vi kan oppdage tegn på sykdom og hva vi kan gjøre i nødsituasjoner.

10% avslag til nye kunder

Hos I Love Dogs finner du alt en hunde- eller katteeier behøver. Se våre nyheter, og gjør en trygg handel til uslåelige priser.

Sjekk utvalget

Fri frakt over 599,-

På VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Velg hjemlevering, så setter vi pakken utenfor døren din.

Se våre tilbud

Undulaters helse og velvære: Stell, sykdomstegn og førstehjelp

Opprettholdelsen av god helse og velvære hos undulater er viktig for deres trivsel. I denne artikkelen tar vi for oss ulike aspekter av stell, sykdomstegn og førstehjelp for undulater. Vi undersøker hvordan man kan stelle undulatens fjærdrakt, utføre klo- og nebbpleie, samt oppdage og håndtere tegn på sykdom. Videre diskuterer vi vanlige sykdommer og lidelser hos undulater og gir råd om førstehjelp i nødsituasjoner. Vi understreker også betydningen av å oppsøke veterinær ved behov og være oppmerksom på potensiell smittefare.

Undulaters fjærdrakt og stell

Undulater er kjent for å bruke mye tid på å stelle fjærdrakten sin og holde den i god stand. Nye fjær vokser ut som små pigger med et beskyttende hylster rundt, som fuglene fjerner ved å bryte det av. De har også perioder i året, kalt «myteperioder», hvor de skifter fjærdrakt et par ganger. I disse periodene er det viktig å gi undulatene riktig tilskudd av vitaminer og mineraler.

Klo- og nebbpleie

En frisk undulat som får riktig ernæring og har et aktivt liv, vil vanligvis ikke ha problemer med at nebb og klør blir for lange. Imidlertid kan fugler med nebb- eller tå-skjevhet oppleve problemer med å slipe ned nebbet eller klørne på vanlig måte. Dersom undulaten har for lange klør, kan det føre til ubehag og at den henger fast i ting, derfor må klørne klippes. For å klippe klørne, ta et forsiktig, men fast grep om fuglen og bruk en negleklipper på spissen av kloen. Pass på at det er god belysning, slik at du unngår å klippe blodårene som finnes inne i klørne. Hvis du er usikker, bør du søke råd hos veterinæren eller i dyrebutikken.

Øyne og ører

Vanligvis trenger ikke øynene og ørene til undulaten spesiell oppmerksomhet, med mindre det oppstår skader, betennelser eller lignende. I slike tilfeller bør du oppsøke veterinærhjelp for råd og behandling.

Helse og sykdom hos undulater

Det viktigste du som eier kan gjøre for å ivareta undulatens helse, er å forebygge sykdom og skader gjennom riktig ernæring og omsorg. En frisk undulat har klare øyne og en tett og ren fjærdrakt. Beinene og nebbet er rene og tørre. Undulaten er aktiv og har flere perioder med flyging og klatring i løpet av dagen, den er livlig og pratsom. Når den hviler, trekker den ofte det ene beinet opp under vingen og våkner med det samme den blir forstyrret.

Sykdomstegn hos undulater

De fleste sykdommer hos undulater utvikler seg gradvis, og fuglene vil vanligvis forsøke å skjule at de er syke. Derfor er det viktig å bruke tid på å observere undulatene dine, slik at du raskt oppdager om noe ikke er som det skal. Hvis undulaten viser noen av følgende tegn på sykdom, bør du oppsøke veterinærhjelp med én gang i stedet for å vente og se:

  • Nedsatt appetitt. Fuglen sitter ved maten uten å spise.
  • Fuglen sitter med oppblåst fjærdrakt, selv når den ikke sover.
  • Kniping med øynene. Fuglen sitter med halvlukkede øyne.
  • Fuglen sover mer enn vanlig og hviler på begge ben.
  • Endringer i vekt. Fuglen blir raskt tynnere, brystbeinet kan kjennes eller den endrer kroppssform på annen måte.
  • Endringer i avføringen, for eksempel løs mage.
  • Slim rundt nebbet eller slimete oppkast.
  • Tung pust, vipping med stjerten.
  • Kramper.

Vanlige sykdommer og lidelser hos undulater

Fysiske skader som hjernerystelser, brukne vinger og bein er ofte lett å oppdage. En forstuet fot vil vanligvis leges av seg selv hvis fuglen ikke belaster den og holder den i ro. Mindre sår kan du rense selv med et mildt sårrensemiddel, men større sår og bruddskader krever veterinærhjelp.

Leggenød hos hunnfugler

For hunnfugler kan løs mage være et tegn på at de snart skal legge egg. Hvis hunnfuglen i tillegg har en fyldig buk og plutselig får dårlig almenntilstand og problemer med å fly, kan det være et tegn på at egget ikke kommer ut på normal måte. Ved å undersøke fuglen forsiktig kan du kjenne egget inni den oppsvulmede buken. Varme, ro og noen dråper kroppsvarm olje i kloakkåpningen kan være til hjelp. Hvis egget ikke kommer ut og tilstanden forverres, bør du raskt søke hjelp hos en fugleveterinær eller erfarne oppdrettere.

Infeksjoner hos undulater

Det finnes forskjellige smittsomme mikroorganismer som kan forårsake infeksjoner i luftveiene eller mage- og tarmsystemet hos undulater. Vær derfor oppmerksom på sykdomstegn og ta kontakt med veterinær for oppfølging.

Førstehjelp for fugler

Ved førstehjelp for undulater er det viktig å gi dem ro og ekstra varme, helst rundt 28-30 grader. Du kan for eksempel plassere fuglen på et bad eller et annet avgrenset sted som kan varmes opp. En syk fugl kan dø raskt hvis den ikke får i seg nok næring, derfor bør du forsøke å få den til å spise ved å vekke den litt og tilby sukkervann, hirsekolber eller dens favorittfôr.

Smittefare

Noen sykdommer kan smitte mellom fugler og mennesker. Derfor bør du unngå tett kontakt med en fugl som viser tegn til sykdom, og hvis du selv er forkjølet. Dersom noen i husstanden utvikler alvorlige luftveisinfeksjoner, bør legen bli informert om at det er en fugl i huset, slik at pasienten kan testes for potensielle fugleinfeksjoner som f.eks. papegøyesyke (aviær klamydiainfeksjon).

Dyreklinikker over hele Norge

Finn din neste dyrlege på Veterinærklinkk.no. Se vår omfattende oversikt over dyreklinikker og veterinærer i hele Norge, sortert etter område.

Finn dyrlege

Ditt ansvar som dyreeier

Å ha kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en «bruk og kast»-vare, men et levende og følende individ. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger. Som dyreeier må du spørre deg selv: «Hva kan jeg gjøre for å tilfredsstille dyrets behov og gi det et godt liv?» Du må tenke nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i hverdagen din.

Å skaffe deg kunnskap om dyrets behov

Kjæledyr har behov for å bli aktivisert og leve i et miljø som er tilpasset dyrearten. Hvordan dyrearten lever i naturen, gir en pekepinn om hvilke behov kjæledyret ditt har. Trenger det å være sammen med andre dyr av samme art, ha mulighet for å gjemme seg på et trygt sted eller stadig utforske nye miljøer?

Dyr som kjeder seg, er ensomme, utrygge eller frustrert på annen måte, kan utvikle atferdsforstyrrelser. Det er du som er ansvarlig for at dyret ditt har det godt. Før du velger å anskaffe et kjæledyr, må du sette deg grundig inn i dyreartens behov.

Du bør kjøpe eller låne en bok om dyrearten og skaffe informasjon fra dyrebutikken, oppdretteren eller interesseforeningen. Du kan også finne mye informasjon på internett.

Å verne dyret mot sykdom,skade og smerte

Du må gjøre det du kan for å hindre at dyret ditt blir sykt, skadet eller sprer sykdom til andre dyr eller mennesker. Hvis dyret likevel blir sykt eller skadet, har du ansvaret for å begrense lidelsen. Du må blant annet vurdere om dyret bør tas med til veterinær.

Mange sykdommer og skader kan behandles med legemidler og inngrep. Noen ganger er det likevel bedre å avlive et lidende dyr enn å utsette det for langvarig, smertefull behandling. Dette kan veterinæren hjelpe deg å vurdere.

Kjæledyr skal avlives av veterinær eller andre personer som vet hvordan dette skal gjøres.

Andre ting å tenke over

Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Barn må lære at dyr skal behandles forsiktig, og at dyr ikke er leketøy. Barn under 16 år har ikke lov til å ha ansvar for dyr alene. Dette gjelder også for dyrepass i ferier. Selv om barn får «egne» kjæledyr, er det uansett de voksne som har ansvaret for dyrets velferd.

Godt naboskap
Kjæledyr kan sjenere naboene. Du bør tenke over om dyret passer inn der du bor.

Forebygg uønsket formering
Kjæledyr bør ikke formere seg uten at dette er planlagt. Mange arter formerer seg raskt hvis du ikke passer på å skille kjønnsmodne hanndyr og hunndyr. Å drive oppdrett på dyr krever mye tid og kunnskap. Ukritisk avl kan føre til genetiske defekter, som igjen fører til lidelser for dyra. Hvis du velger at dyrene dine skal få unger, er det ditt ansvar å sørge for at de får gode hjem.