Dame og hund som sitter på en høyde og ser på hverandre i solnedgang.

Hundestell og tegn på sykdom hos hunder: Slik tar du vare på hunden din

En sunn og frisk hund er oppmerksom og aktiv. Den har blank pels, rene ører og klare øyne. Avføringen er fast og kommer daglig.

Fri frakt over 599,-

På VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Velg hjemlevering, så setter vi pakken utenfor døren din.

Se våre tilbud

10% avslag til nye kunder

Hos I Love Dogs finner du alt en hunde- eller katteeier behøver. Se våre nyheter, og gjør en trygg handel til uslåelige priser.

Sjekk utvalget

Som hundeeier er det viktig å ta ansvar for hundens helse og trivsel. Et nødvendig ansvar er å sørge for at hunden din får riktig stell og at du kan oppdage tegn på sykdom eller skade tidlig. Dediker mye tid til å være sammen med hunden din, slik at du kan bli kjent med den og raskt merke behov for stell eller veterinærbesøk.

Pels

Alle hunder med pels trenger regelmessig pelsstell. Pelsen bør børstes eller grees jevnlig, og enda hyppigere under røyteperioder. Hvis du har en langhåret hund, må du være oppmerksom på at den ikke utvikler tover eller floker i pelsen. Tover kan forårsake sår, irritert eller betent hud. Spesielt utsatte områder for toving er overgangen mellom buk og bein, bak ørene og rundt halsbånd eller sele. Husk at de fleste hunder trives best uten klær, men hunder med tynn pels kan ha behov for et dekken mot kulde, regn og vind.

Klør

Klørne til hunden bør holdes korte. Lange klør kan sprekke, brekke eller flise seg opp, og det kan være svært smertefullt. Klørne bør klippes med en klotang. Hvis du belønner hunden når den sitter rolig, vil oppgaven være enklere. Hvis du er usikker, kan du be veterinæren vise deg hvordan du klipper klørne riktig.

Tenner

Friske tenner og tannkjøtt er avgjørende for hundens velvære. Brukte tenner, betennelser, tannstein eller problemer med tannkjøttet kan være smertefullt og må behandles. Puss hundens tenner jevnlig med en myk tannbørste og hundetannkrem for å forebygge tannstein og tannkjøttproblemer.

Øyne og ører

Det er viktig å kontrollere at hundens øyne er klare og rene. Ørene bør være rene, uten dårlig lukt eller tegn på irritasjon. Raser med tunge hengeører er spesielt utsatt for ørebetennelser, og disse må behandles av veterinæren.

Tegn på sykdom

Uvanlig oppførsel er ofte det første tegnet på at hunden din har smerter eller ubehag. Tegn på smerte kan være at hunden blir irritabel eller aggressiv, mister appetitten, blir nedstemt eller mindre aktiv. En normal temperatur for hunder ligger mellom 38 og 39 grader, og du kan måle temperaturen med et vanlig termometer i endetarmen. Hvis du mistenker at hunden din har smerter eller er syk, bør du kontakte veterinæren med én gang for råd.

Noen symptomer på sykdom eller skade hos hunder:

  • Redusert appetitt
  • Økt tørste
  • Plutselig vekttap
  • Hyppig oppkast eller brekninger
  • Diaré eller forstoppelse
  • Hyppig eller vanskelig vannlating
  • Utflod fra nese eller øyne
  • Hosting eller nysing. Unormal pusting eller pesing
  • Ustø eller unormal gange, halthet
  • Kløe
  • Plutselig og/eller sterk dårlig ånde
  • Klumper i eller under huden

ID-merking og vaksinering

Det anbefales at alle hunder blir ID-merket hos veterinæren. Det er også viktig å ta hunden med til veterinæren minst én gang i året for en helsesjekk og nødvendige vaksiner.

Oppdag hvordan du kan ta vare på hunden din med riktig stell, og lær å identifisere tegn på sykdom eller skade tidlig. Besøk veterinæren jevnlig for å opprettholde hundens helse og velvære.

Dyreklinikker over hele Norge

Finn din neste dyrlege på Veterinærklinkk.no. Se vår omfattende oversikt over dyreklinikker og veterinærer i hele Norge, sortert etter område.

Finn dyrlege

Ditt ansvar som dyreeier

Å ha kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en «bruk og kast»-vare, men et levende og følende individ. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger. Som dyreeier må du spørre deg selv: «Hva kan jeg gjøre for å tilfredsstille dyrets behov og gi det et godt liv?» Du må tenke nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i hverdagen din.

Å skaffe deg kunnskap om dyrets behov

Kjæledyr har behov for å bli aktivisert og leve i et miljø som er tilpasset dyrearten. Hvordan dyrearten lever i naturen, gir en pekepinn om hvilke behov kjæledyret ditt har. Trenger det å være sammen med andre dyr av samme art, ha mulighet for å gjemme seg på et trygt sted eller stadig utforske nye miljøer?

Dyr som kjeder seg, er ensomme, utrygge eller frustrert på annen måte, kan utvikle atferdsforstyrrelser. Det er du som er ansvarlig for at dyret ditt har det godt. Før du velger å anskaffe et kjæledyr, må du sette deg grundig inn i dyreartens behov.

Du bør kjøpe eller låne en bok om dyrearten og skaffe informasjon fra dyrebutikken, oppdretteren eller interesseforeningen. Du kan også finne mye informasjon på internett.

Å verne dyret mot sykdom,skade og smerte

Du må gjøre det du kan for å hindre at dyret ditt blir sykt, skadet eller sprer sykdom til andre dyr eller mennesker. Hvis dyret likevel blir sykt eller skadet, har du ansvaret for å begrense lidelsen. Du må blant annet vurdere om dyret bør tas med til veterinær.

Mange sykdommer og skader kan behandles med legemidler og inngrep. Noen ganger er det likevel bedre å avlive et lidende dyr enn å utsette det for langvarig, smertefull behandling. Dette kan veterinæren hjelpe deg å vurdere.

Kjæledyr skal avlives av veterinær eller andre personer som vet hvordan dette skal gjøres.

Andre ting å tenke over

Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Barn må lære at dyr skal behandles forsiktig, og at dyr ikke er leketøy. Barn under 16 år har ikke lov til å ha ansvar for dyr alene. Dette gjelder også for dyrepass i ferier. Selv om barn får «egne» kjæledyr, er det uansett de voksne som har ansvaret for dyrets velferd.

Godt naboskap
Kjæledyr kan sjenere naboene. Du bør tenke over om dyret passer inn der du bor.

Forebygg uønsket formering
Kjæledyr bør ikke formere seg uten at dette er planlagt. Mange arter formerer seg raskt hvis du ikke passer på å skille kjønnsmodne hanndyr og hunndyr. Å drive oppdrett på dyr krever mye tid og kunnskap. Ukritisk avl kan føre til genetiske defekter, som igjen fører til lidelser for dyra. Hvis du velger at dyrene dine skal få unger, er det ditt ansvar å sørge for at de får gode hjem.